| Szórólap | Plakát | Flyer |
SZÓRÓLAP ÁRSZÁMÍTÓ HOGYAN MŰKÖDIK PARTNEREINK
Nyomdai termékeink
Kérdezz a szakértőtől!
Elérhetőség
X

Tisztelt Felhasználónk!

 

Amennyiben elfelejtette jelszavát, kérjük hagyja üresen a jelszó-mezőt és e-mailben megküldjük Önnek a további teendőket!

 

Üdvözlettel: Youprint

Gyakran ismételt kérdések

Hány színű lehet egy kiadvány, és mi az a pantonszín?

Egy kiadvány sok színű lehet, de nyomdai szempontból egy kiadvány szinességét máshogy határozzuk meg. A nyomdaiparban 4 alapszín van, a cián, a magenta, a sárga, és a fekete. Ezt hívjuk 4 alapszínnek, és a színes kiadványok nagy része ezekből a színekből áll. Így tehát egy két oldalon színes szórólap 4+4 színes. Egy egy oldalon színes és másik oldalon üres szórólap 4+0 színű. Ha egy oldalon színes és a másik oldalán a négy alapszín valamelyikéből van pl. szöveges rész nyomva, akkor az 4+1 színű. Arra viszont ügyelnünk kell, hogyha a szórólapunk egy oldalon színes, a másik oldalon csak piros felirat van, akkor az vagy 4+4 színes vagy 4+1 panton színes. Ilyenkor meg kell adnunk a pantonszín kódját, ami alapján külön ki kell kevertetnünk az adott (jelen esetben piros) színt. (Ilyen például a Milka csoki lila színe, aminek minden esetben ugyanolyannak kell lennie.)


Miért kell külön vágott és kiterített méretet is megadnom?

Szemléltessük a választ egy példán: Egy A4-es kiadvány mérete 210 x 297mm. Ezt a méretet hívjuk vágott méretnek. Azonban, ha a kiadvány mondjuk egy A4-es nagyságú füzet, akkor annak a vágott mérete még mindig 210 x 297mm, viszont a kiterített mérete (kinyitva az A4-es kiadvány) lehet 420 x 297mm vagy 210 x 594mm is attól függően, hogy az A4-es oldal melyik oldalán történik a kiadvány fűzése. Ennek tulajdonképpen pénzben mérhető jelentősége van, hiszen mindkét alakú kiadvány más méretű papírra lesz nyomva és adott esetben más méretű nyomdagéppel.


Oldalszám megadása, az oldalszám kérdése?

Nem túl bonyolult, de mindenképpen fontos kérdés! Egy A4-es méretű szórólap alap esetben 2 oldalas. Viszont, ha ez a A4-es méretű szórólap egyszer meg van hajtva, akkor már 4 oldalasnak, ha kétszer párhuzamosan, akkor már 6 oldalasnak számít(LA/4, 6 oldal).


Miért kell kétszer papírsúlyt megadnom?

Nem kell, de abban az esetben, mikor katalógust készítünk gyakran előfordul, hogy a készítendő anyag  borítója és a belíve különböző súlyú papírból készül. Ilyen esetekben kérünk megadni két papírsúlyt!

Mekkorák a pontos vágott szabvány méretek?

Megnevezés

Méret

A0 nyomdai vágott méret

841 mm x 1189 mm

A1 nyomdai vágott méret

594 mm x 841 mm

A2 nyomdai vágott méret

420 mm x 594 mm

A3 nyomdai vágott méret

297 mm x 420 mm

A4 nyomdai vágott méret

210 mm x 297 mm

A5 nyomdai vágott méret

148 mm x 210 mm

A6 nyomdai vágott méret

105 mm x 148 mm

A7 nyomdai vágott méret

74 mm x 105 mm

A8 nyomdai vágott méret

52 mm x 74 mm


Természetesen előfordulhatnak speciális méretek is:
LA4, 2 oldal 99 X 210 (Francia méret, A4 egyharmad)
LA4, 4 oldal 198 X 210 (egy hajtással)
LA4, 6 oldal 210 X 297 (két hajtással)
 

Milyen legyen a papír tömege?

A papír tömegét gramm per négyzetméterben fejezik ki (g/m²), ezt a mennyiséget magyarul négyzetmétertömegnek nevezik. A megszokott, mindennapi használatra alkalmazott irodai papír négyzetmétertömege 80 g/m², egy szokásos A4-es lap (1/16m²) súlya tehát 5 g. A papírokat vastagságuk és sűrűségük alapján több csoportba osztjuk: papírra, kartonra és lemezre.

Milyen formátumban adjam le az anyagot?

Az anyagot általános esetben egy composit PDF formátumban CMYK színbontásban, minimum 300 dpi felbontásban, minden oldalon 3-3 mm kifutóval a legcélszerűbb leadni. Ez egy emészthetőbb nyelvre fordítva az alábbiakat jelenti: A PDF készítésekor választani lehet, hogy a nyomtatandó anyagot hány színből "keverje" a számítógép. A talán ismertebb három, azaz RGB (red, green, blue) alapszínből, avagy négy, azaz CMYK (cián, magenta, sárga, fekete) színekből. A nyomdai felhasználásra ez utóbbi a megfelelő. A DPI, avagy Dots Per Inch, a kép felbontásának részletességét, az inch-enként előforduló képpontok számát hivatott meghatározni. Általánosságban a nyomtatáshoz 300 dpi felbontás kiváló minőséget eredményez. A minden oldalon 3-3 mm kifutó tulajdonképpen egy rátöltés. Mivel a nyomdai elkészülés során a nyers ívméret nagyobb, mint a szórólap vágott mérete, így lehetőség van a grafika lapszélig történő kifuttatására. A szórólap grafikája tulajdonképpen túlfut a vágott méreten, a túlnyúló részt pedig a nyomtatás után vágjuk le. Ez azért fontos, mert így ha a vágásnál akár egy mm-t is elmozdulunk bármelyik irányba, biztos, hogy nem marad egy fehér csík a lapszélen. Fontos-e, hogy a gyártani kívánt termék álló vagy fekvő formátumú? A formátum abban az esetben fontos, ha a kiadvány  kötészeti munkát - hajtást vagy irkatűzést - igényel. Egy egyszerű szórólap esetén a nyomtatás szempontjából nem számít, hogy a formátum álló vagy fekvő.

 

Milyen ÁFA tartalommal készülnek a nyomdai anyagok?

A nyomdai termékek - mint a legtöbb termék - 27 %-os ÁFA tartalommal kerülnek számlázásra, azonban előfordulhatnak speciális esetek, amikor az ÁFA tartalom eltér. Például az ISBN (International Standard Book Number) vagy ISMN (International Standard Music Number) számmal rendelkező könyv, vagy kotta kedvezőbb ÁFA tartalommal is készíttethető. Az ÁFA-törvény nem említi az ISBN/ISMN-t, és természetesen az ISBN/ISMN-rendszernek sincs befolyása egy ország gazdasági jogszabályaira. Ilyen kérdésekben az illetékes minisztériumnál, az APEH-nél vagy független gazdasági szakértőknél lehet érdeklődni. Az ISBN szám igénylését jelenleg Magyarországon a Országos Széchényi Könyvtárnál kell jelenteni.

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig időben tudjuk tájékoztatni aktuális kedvezményeinkről.FELIRATKOZÁS
Bejelentkezés

Amennyiben Ön már regisztrált felhasználónk, kérjük lépjen be e-mail címével és jelszavával!


BEJELENTKEZÉS
elfelejtett jelszó regisztráció
Hasznos információk
YouPrint - Kalkuláld ki Te, mennyit költenél szórólap reklámra.
honlapkészítés: comfuture