| Szórólap | Plakát | Flyer |
SZÓRÓLAP ÁRSZÁMÍTÓ HOGYAN MŰKÖDIK PARTNEREINK
Nyomdai termékeink
Kérdezz a szakértőtől!
Elérhetőség
X

Tisztelt Felhasználónk!

 

Amennyiben elfelejtette jelszavát, kérjük hagyja üresen a jelszó-mezőt és e-mailben megküldjük Önnek a további teendőket!

 

Üdvözlettel: Youprint

Számok jelentése

1 szín: Jelentheti a használatos négy alapszín (cián, magenta, sárga, fekete) egyikét, vagy egy a panton skála alapján meghatározott úgynevezett direkt színt. Célszerű megadni az ajánlatkérésnél, hogy melyikre gondolunk.

 

1+0 szín: Kiadvány egy oldalon, egy színnel történő nyomtatása.

 

1+1 szín: Kiadvány adott terjedelmének minden oldalán egy színnel történő nyomtatása.

 

4 szín: A négy alapszínből (cián, magenta, sárga, fekete) készült színes nyomat.

 

4+0 szín: Kiadvány egy oldalon, négy színnel történő nyomtatása.

 

4+4 szín: Kiadvány adott terjedelmének minden oldalán négy színnel történő nyomtatása.

 

A

Ablakos boríték
A boríték előoldalán a jobb vagy bal alsó sarokban fóliával takart ablak található, így a boríték belső tartalmára nyomtatott címzés is elegendő a címzett feltüntetésére, nem igényel a boríték külön nyomtatást, megszemélyesítést.


Adathordozó
Bármilyen számítástechnikai eszköz (CD, DVD, pendrive, HDD, stb.), amelyen a nyomdailag feldolgozásra kerülő anyagot digitális formában rögzítik. Természetesen az anyag formátumát a nyomdával egyeztetni kell.


Alak
A kiadvány lehet álló vagy fekvő formátumú. Ez azonban a nyomda szempontjából 1 vagy 2 oldal terjedelmű anyagoknál nem jelent különbséget. A különbség csak tűzött füzeteknél, katalógusoknál, vagy könyveknél jelenthet ár szerinti különbséget.


Álló boríték (tasak)
A rövidebb oldalán nyíló boríték (fejben nyitható boríték). A rövidebbik oldalán nyíló borítékok, tasakok elnevezésben "T" előjelet kapnak. (például TC4, TC5)
 

Álló formátum
Álló téglalap alakú, a hosszabb oldalán kötött szórólap, kiadvány.
 

Árajánlat
Az árajánlatkérésben a feltétlenül szükséges adatok megadása mellett (darabszám, kész termék mérete, papír minősége, papír vastagsága, terjedelem, színek száma), az egyéb műveletek megadása (hajtás, biegelés, perforálás, tűzés, stb.) a pontos ár meghatározása szempontjából a legfontosabb. Célszerű a határidőket is egyeztetni a félreértések elkerülése végett.
"Például: 1 000 példány, A/5 méretű (148 mm x 210 mm),115 g/m2 súlyú műnyomó papír, 2 oldalon történő 4+4 (2 oldalon színes) nyomtatása."
 

Átdolgozott kiadás
Egy már korábban megjelent nyomdai termék módosított verziója.


Átfutási idő
A megrendelés és a gyártandó termék megfelelő nyomdai minőségben elkészített digitális állományának leadásától (javítás esetén a javítás elfogadásától) az elkészülésig számított időintervalluma.

B

Beágyazott betűtípus
Amikor a nyomtatásra szánt PDF file-ba a grafikával, szöveggel együtt beillesztésre kerülnek a kiadvány által használt betűtípusok is, ezáltal minden számítógépen ugyanúgy jelenik meg a szöveg, mindig a grafikus által beállított betűtípussal, áttördelés nélkül. Az esetleges hibák elkerülése végett minden nyomdai felhasználásra szánt anyagba célszerű beágyazni a használt betűtípusokat.

 

Beakasztás
A könyv belső részének (könyvtest vagy belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén).
 

Behúzott melléklet
A kiadványba be nem kötött melléklet, vagy leporellokba külön tett lap.
 

Bélelés
Általában a borítékoknál használnak bélelést, hogy megvédje tartalmát. (pukifólia)
 

Belív
A füzet vagy könyv belső oldalait alkotó, kötészetileg összetartozó egység.
 

Biegelés
A biegelés tulajdonképpen egy erős nyomással történő vékonyítás a hajtás nyomvonalának mentén. Vastagabb papírok (általábos esetben 200 g/m2 és a feletti), kartonok esetén elősegíti a könnyebb hajtást, valamint megakadályozza, hogy a hajtásnál a papír éle a hajtás külső oldalán kitörjön, sorjásodjon, a festékréteg lepattogjon.

 

Brosúra
Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány vagy füzet.

C

Címnegyed
A könyv első (általában) 4 oldala, amelyben az 1. oldal a szennycímoldal, a második az üres oldal, a harmadik a főcímoldal, a 4. pedig a kolofon vagy impresszumoldal. 
 

Címoldal
A könyv harmadik oldala, a címet, a szerzőt és a kiadót vagy emblémáját (ha van) tünteti fel.
 

CMYK
Négyszínnyomás; A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomtatni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
 

Cromalin
Színbontott (levilágított) filmekről fotótechnikai eljárással készített, a kolor nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző "nyomat".

D

Diapozitív
Képeredeti
 

Digitális proof
Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat, kolor nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére.
 

Direkt szín
Színminta vagy Panton-szám alapján meghatározható szín.
 

Dombornyomás
(Réz) domborvésetről vagy (cink) kliséről préseléssel készített nyomat.

E

Egyenkénti csomagolás
A kész kiadvány egyesével történő csomagolható.
 

Előzék
Keménytáblás könyveknél a könyvtestet a táblához rögzítő - a belíveknél magasabb grammsúlyú (rendszerint 120-150 grammos) papírból készülő, általában nyomatlan - lappár.
 

Eredeti anyag
Szövegeredeti: olyan szöveges anyag, amely fotózható, illetve szkennelhető eredetiként kerül felhasználásra; Képeredeti: ránézeti pozitív papírkép vagy diapozitív, jellegét tekintve vonalas és tónusos lehet.
 

Élmetszés
A körbevágott könyvtest oldalait vagy a vágásban, vagy a lábban, vagy a fejben vagy akár mindhárom oldalon színezik.
 

Élőfej
A szedéstükör élén a szövegfolyamtól léniával vagy üres felülettel elválasztott információs terület. Jellegzetes megoldása lexikonoknak, enciklopédiáknak, szótáraknak, tudományos kiadványoknak, nem ritkán irodalmi kiadványoknak is.

F

Fájlformátum
Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.
 

Fedél
Puhafedelű (más néven kartonált) könyvek - 180-300 közötti grammos kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt - borítója.
 

Fejezetcímoldal
Egy fejezet címét tartalmazó oldal - megrendelői utasítás hiányában - minden esetben páratlan (jobb) oldalra kerülő anyag.
 

Fekvő boríték
Hagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Fekvő formátum
Fekvő téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány.
 

Felhasználás
Egyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelő, UV védelemmel kell ellátni.

 
Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint mûanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.


Fémfóliázás
A kiadvány fedelének egyes elemeit (például: szerző nevét, a mű címét vagy egy emblémát) élénk színű fémfóliával préselik be a fedélbe.


Flexo
Magasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.
 

Fóliázás, lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyag szerint mûanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.


Forma-lakkozás, -fóliázás
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.
 

Forrásfájl
A kiadvány eredeti (első) számítástechnikai feldolgozási formátuma.
 

Függelék
Egy könyvnek a főszöveget követő, azt kiegészítő része. Általában statisztikákat, táblázatokat, vagy egyéb - a főszövegben terjedelmességük miatt nehezen elhelyezhető - szövegeket, dokumentumokat tartalmaz.


Fül
A védőborító, illetve a kartonfedél behajtott része. Fotó, életrajz, tartalmi összefoglaló, ár, vonalkód, stb. kerülhet rá.
 

Füzet
Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: brosúra

G

Gerinc
A kiadvány ragasztott oldala. Könyv esetén a szerző nevét, a címét, a kötetszámot és a kiadó emblémáját szokás feltüntetni rajta. Folyóirat esetén általában a cím, évfolyam, megjelenési szám kerül rá.
 

Gömbölyített gerinc
Keménytáblás könyvek gerince lehet egyenes vagy gömbölyített. 160 oldalnál kisebb terjedelmû könyv esetén a gömbölyítés nem igazán érvényesül.
 

Göngyölt hajtás
A bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott. 

 

Görbe
A grafikai tartalom vektorok segítségével van meghatározva, azaz a megjelenő szöveg vagy kép minőségromlás nélkül szabadon nagyítható, mivel nem egy fix méretű kép.
 

Grammsúly
A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek.

H

Hajtás
Egyszeri hajtás - 4 oldalra - meghajtott ív.


Hajtogatás
A kinyomott íveket a kiadvány végső méretére kell hajtogatni.
 

Hibajegyzék
Különálló lap, amelyen a kiadvány nyomtatási hibáinak helyesbítése található. A könyv eredeti vagy újabb kiadásakor mellékelik a könyvhöz, egyes esetekben bekötik, máskor csak behúzzák a kiadványba.

I

Impresszum (kolofon)
A kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzõi jog, a kiadó és a nyomda fõbb adatait tartalmazza.
 

Imprimatúra
Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végsõ levonat a kinyomtatott anyagról.
 

Inzert
A könyvhöz tartozó, de kötészetileg önálló melléklet.


IRIS-proof
Az adathordozóról készített színes próbanyomat közelítően mutatja a színeket, a nyomtatásnál nem tekinthető mérvadónak. Más néven digitális proof.
 

Irkafűzés
Másnéven drótfűzés. A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb - a papír vastagságától függően - 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható.
 

ISBN szám
Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a 224-3753 telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni.
 

ISSN szám
Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyû azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, csak a 224-3754 telefonszámon lehet igényelni.
 

Íves nyomás
Ívre vágott papírra történő nyomtatás.

 

 

J

JPEG formátum
Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg a képanyag.

 

K

Kapitális
Keménytáblás könyvek gerincének élén és alul, a sapkát eltakaró keskeny szalag; oromszegő.
 

Kartonált könyv
Puhafedelű könyv, borítója kartonból készül. 
 

Kasírozás
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása. 
 

Kékkópia
A felmontírozott filmekről készített kópia, a szöveg, illetve az illusztrációk mérete és a kivágása, az oldalak sorrendje ellenőrizhető rajta. 
 

Keménytáblás könyv
Olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5 - 3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír, egészvászon, félvászon, műbőr vagy bőrborítással. 
 

Képfelbontás
A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.
 

Kereszthajtás
A kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket eredményez. 
 

Két hosszanti (paralel) hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló). 
 

Kifutó
A papír szélein (a vágott méretet) túlfutó kép vagy tónus. 
 

Kilövés
A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást. 
 

Kódszám
A megrendelő által megadott egyéni termékkód. 
 

Kolofon
A kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza. 
 

Korrektúralevonat
A kézirat szedett (általában tördelt) formája, amelyen a javítások elvégezhetők.
 

Könyvjelző
A könyv körülvágott méreténél valamivel alacsonyabb és jelentõsen keskenyebb, 120-180 grammsúly közötti, egy vagy több színnel nyomott papír. A könyv rövid ismertetését vagy reklámot szoktak elhelyezni rajta a kiadók. 
 

Könyvjelzőszalag
A sapka és az oromszegő közé ragasztott szalag. Színe többnyire megegyezek az oromszegő színével. 
 

Kötegelés
A nyomdai termék (fõként) újság egységcsomagjainak (általában műanyag) zsineggel vagy pánttal való összefogása. 
 

Köteles példány
A nemzeti könyvtáraknak, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárnak járó kiadványmennyiség. Könyvbõl 6, periodikákból 12-18 példány illeti meg az OSZK-t. A nyilvántartásuk az ISBN, illetve ISSN számok segítségével történik. 
 

Kötészet
Nyomdai mûveletcsoport. Fõbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, gerincragasztás, táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb. 
 

Kötészeti lemez
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erõsítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti. 

L

Lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erõsebbé teszi a papírt. Anyaga szerint mûanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.
 

Lehúzódás
Nyomaton a festék elkenődése, áttapadása a másik ívre. 
 

Leporellóhajtás
Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára. "Z" hajtásnak is nevezik.
 

Levilágítás
Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése.
 

LWC
Minimális fatartalmú tekercses kiszerelésben forgalmazott rotációs nyomtatáshoz való papír.

M

Magasnyomtatás
Hagyományos nyomtatási forma, a nyomófelület a nyomólemez síkjából kiemelkedik. Az ellenforma (az úgynevezett matrica) ólommal való kiöntéséből keletkezik a nyomóforma.


Megjelenés gyakorisága
Milyen gyakorisággal jelenik meg a kiadvány: pl. egyszeri megjelenésű, esetleg idõszakos kiadvány (periodika). 

 

Megszemélyesítés
A gyártott nyomdai termék egyedivé tétele (névvel, vonalkóddal, stb.), másnéven: perszonalizálás.
 

Melléklet elhelyezése
A kötött könyveknél a belív után vagy az ívek közé elhelyezett 4-8 vagy magasabb oldalszámú, általában a belív papírjánál jobb minőségű papírra készülő ívegységek.
 

Mélynyomtatás
A nyomtatásnál a nyomóforma síkjánál mélyebben elhelyezett üregekből (tölcsérekből) kerül a festék a papírra. Az üregek kémiai úton történő maratással kerülnek kialakításra.
 

Montírozás
Oldalfilmeknek - a nyomólemez méretével egyező - hordozófilmre történő szerelése, a kilövésnek megfelelően.
 

Munka megnevezése
Az Ön által adott megnevezésre tud később hivatkozni.
 

Műnyomó papír
Krétázott, teljesen zárt, simított felületű, mindkét oldalon mázolt papír - fõleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes.

 

N

Negatív film
Negatív nyomtatási eljáráshoz szükséges film.
 

Négyszínnyomás (CMYK)
A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomtatni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
 

Nyers méret
A nyomásnál használatos, vágatlan papírméret. Ezt körülvágva kapjuk a kiadvány végleges (vágott) méretét.
 

Nyomdai alapszínek
A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK
 

Nyomtatás
Többféle nyomtatási eljárás létezik, pl. ofszet nyomtatás, mélynyomás, magasnyomás, szitanyomás, digitális nyomtatás. A papírt lehet színén (Schöndruck) ill. fonákán (Wiederdruck) nyomni.

 

O

Ofszet nyomtatás
Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén.
 

Ofszet papír
Mázolt bevonat nélküli papír, elsõsorban szöveges kiadványok nyomtatására.
 

Oltárhajtás
Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív.
 

Oromszegő
Keménytáblás könyvek gerincének élén és alul, a sapkát eltakaró keskeny szalag.

 

P

Paletta
Más néven: raklap.


Palettamagasság
A paletta magassága abból a szempontból lehet fontos, mert különböző raktárak a helyiség méretei miatt különböző magasságú palettákat tudnak fogadni.
 

Pántolás
A nyomdai késztermék egységcsomagjainak általában mûanyag pánttal való összefogása.
 

Pantone
A nyomdai termékeknél használatos színskála.
 

Papírfajta
A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb.


Papírméret
A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában.
 

Papírnév
Az egyes papírok - gyártók által adott - fantázianeve (például: 2U, Maxi, Hello, stb.). 
 

Papírtípus
A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelõ papír, például: ofszet, mûnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb.


Paralel hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).


Páratlan oldal
Páratlan számozású, a nyitott termékben jobbra elhelyezkedő oldal.

 
Párnázás
Kötészeti eljárás, reprezentatív kiadványok (elsősorban agendák) tábláinál használatos.


Páros oldal
Páros számozású, a nyitott termékben balra elhelyezkedő oldal.
 

Passzer
A raszterpontok illeszkedése a nyomaton. Passzer jel íves és tekercsnyomógépeken a nyomtatási folyamat pontosságát, többszínes nyomatoknál az egyes színek egymásranyomtatását segítő jel, amelyet a késztermékröl levágnak. Íves nyomtatásnál kereszt alakú (passzer kereszt).

 
Passzerhiba
Nyomaton észlelhető hiba, mikor a 4 alapszín nem fedi le teljesen egymást.
 

Pausz
Csak szöveget tartalmazó kiadványok esetében alkalmas másolóeredeti, a nyomólemez készítéshez.

 
PDF formátum
Nagyobb terjedelmű szöveges anyagok leggyakrabban használt tömörített file-formátuma. Alkalmazásával eredeti méretében és minõségében tekinthető meg egy anyag. Nyomdai anyagok leadásakor composit formában (4 szín CMYK bontásban) a legmegfelelőbb.
 

Példányszám
A kiadvány egyszerre megrendelt példányainak száma.
 

Perforálás
A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
 

Perszonalizálás
A gyártott nyomdai termék egyedivé tétele (névvel, vonalkóddal, stb.), másnéven: megszemélyesítés.
 

Pozitív film
Pozitív nyomtatási eljárásnál lemezmásoláshoz szükséges nyomdai film.
 

Precíziós beragasztás
A kiadvány egy meghatározott, pontosan kijelölt helyére történő beragasztás.

 

 

Q

R

Ragasztókötés
Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.

 
Ragasztott melléklet
A kötött könyveknél meghatározott helyre (ívek vagy lapok közé) ragasztott egy lapos vagy egy ívegységnyi melléklet.
 

Raklappántolás
A raklapra rakott nyomdai egységcsomagok pántolása műanyag vagy fémszalaggal.
 

Raszter
Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál a képfelbontás egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.
 

RGB-színek
Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.
 

Riccelés
Öntapadó címke olyan körülvágása, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

 

S

Saját borító
A belívekkel azonos papírból készülő borító. Irkafűzött vagy gerincragasztott periodikák, füzetek esetén használatos.
 

Sapkázás
Keménytáblás könyveknél a szálfelsütéssel összefogott könyvtest gerincére ragasztott papír.


SC papír
Fatartalmú mázolt papír, döntően magazinok nyomtatásához, ehhez illeszkedõ (alacsony) grammatúrával.


Speciális méret
Bármely, a szabványtól különbözõ méret.

 
Spirálkötés/spirálozás
Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).
 

Stancolás
Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók.

 

 

T

Tábla
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erõsítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.
 

Táblaborító
Keménytáblás könyveknél a táblát borító nyomott és általában felületkezelt (lakkozott vagy fóliázott) papír, vászon, műbőr, stb.
 

Tekercs / rotációs nyomás
A papír tekercsben kerül a nyomógépre feldolgozásra.
 

Terjedelem
A kiadvány összes számozott oldalának mennyisége.
 

Térképlap mérete
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, annak méretét is kérjük megadni.
 

Tördelt levonat
A tördelési, szerkesztési elõírások és a helyesírás ellenőrzése céljára készített korrektúra.

 

U

Utcaregiszter
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, ahhoz tartozhat utcanévjegyzék, más néven utcaregiszter.


Ügyintéző neve
Esetleges megrendeléskor megadott ügyintéző nevét.

 

V

Vágójel
A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét és helyét. 
 

Vágott méret
A kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése.
 

Vasalt sarok
Különleges kötészeti megoldás. Reprezentatív naptáraknál alkalmazzák.
 

Védőborító / envelop
A kötött könyvtestet borítja, 5-10 cm-rel ráhajolva a két könyvtáblára. Általában nyomott, felületkezelt, 120 és 180 g közötti grammsúlyú műnyomó vagy pausz papír, ritkábban celofán.
 

Verziószám
A nyomdai anyagokat tartalmazó fájlok írásakor használt szoftver verziószáma.
 

Vízjel
A papírgyártáskor a papírba elhelyezett (például: márka, cég) jel, mely a papíron fény felé átnézve látható.
 

Volumenizált papír
Papírgyári eljárással könnyített (laza rostszerkezetű) papírok, melyek vastagabbak a vele azonos grammsúlyú papíroknál.
 

Vonalkód
Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg. Az ISBN vagy ISSN számmal ellátott termékek (könyvek, periodikák, stb.) EAN kódját az ISBN, illetve az ISSN számból kell képezni.

 

 

W

Werk
Színes nyomógép nyomtató egysége. Ahány szín nyomására alkalmas a gép, annyi werkes.

 

X

Y

Z

Zsugorfóliázás
A nyomdai késztermék egységkötegeinek fóliába való csomagolása.

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig időben tudjuk tájékoztatni aktuális kedvezményeinkről.FELIRATKOZÁS
Bejelentkezés

Amennyiben Ön már regisztrált felhasználónk, kérjük lépjen be e-mail címével és jelszavával!


BEJELENTKEZÉS
elfelejtett jelszó regisztráció
Hasznos információk
YouPrint - Kalkuláld ki Te, mennyit költenél szórólap reklámra.
honlapkészítés: comfuture